otrdiena, 2015. gada 3. marts

SAL "The Four Happy Seasons 2015": WINTER

Janvāra viducī (kā jau man ierasts tas gadās) uzskrēju virsū kopizšūšanas projektam / SAL "Four Happy Seasons - 2015" Lilijas (Лили) blogā  Lilly's  sweet home.


Lilija piedāvā kopīgi izšūt Vicki Hastings dizainētos  visu četru gadalaiku uzrakstus "WINTER", "SPRING", "SUMER" un "AUTUMN" no "The Cricket Colletions


Šis kopprojekts ir īpašs, jo paralēli izšūšanai dalībniecēm pēc saviem ieskatiem ir jāizvēlas vēl citas aktivitātes, virzieni, kurus realizēs paralēli katra gadalaika izšūsanas procesam. Kopā ir 7 virzieni, t.sk. izšūšana kā pirmais un galvenais. Es izvēlējos piedalīties  4 virzienos. Un tātad:


1. Izšūšanas virziens («Вышивальное» направление) - 

"Ziemas" burtiņu izšūšanai izvēlējos zilpelēku / blue grey Lugana 25 count audumu. Gribējās gan ko nedaudz gaišzilāku..., bet ar galarezultātu esmu visnotaļ apmierināta.

Izšuvuma izmērs: 58 x 13 cm, 250 x 54 krustiņi, audums: 70 x 25 cm. 32 diegi no DMC paletes.
Iesāku šūt no kreisās puses - kā pienākas ar pirmo burtiņu "W". Īsti nesapratu, kāpēc man nobīdījies viss izšuvums, jo rezervas malas bija atstātas 7 cm platumā. Taču pabeidzot izšuvumu, izrādījās, ka labajā malā rezervei palicis vairāk. Nākamajam uzrakstam laikam desmit rūtiņu atzīmes jāsāk likt no vidus uz malām un tikai tad jāsāk izšūt burti. Būs mācību... parasti sāku izšūt no centra un tad šāda problēma nav gadījusies.
Tāds uzraksts "WINTER" izskatās visā savā godību, krāšņumā un gadalaika noskaņās:
Katra burtiņa individuālais izšūšanas process un nianses tika  iemūžināts. Katram burtam veltīts savs ieraksts:

Burtiņš nr. 1 - "W"
Burtiņš nr. 2 - "I"
Burtiņš nr. 3 - "N"

Burtiņš nr. 4 - "T"

Burtiņš nr. 5 - "E"

Burtiņš nr. 6 - "R"

************************************************************************************
2. Iesākto procesu pabeigšanas virziens («Итоговое» направление) - 

 mana 2005.gada apņemšanās ir pabeigt 2014.gadā vai vēl senāk iesāktos izšuvumus, kuriem lielākā daļa jau izšūta. Kā šī brīža steidzamāk pabeidzamo darbu izvēlējos pagājušājā gadā līdz puses izšūto John Clayton glezniņu "Under the Arch"
Galarezultāts būs šāds:


Tāds izšuvums bija /  - 12.01.2015.


... un tik nepabeigts tagad / - 1.03.2015. 
Palicis pavisam nedaudz - iešūt krustiņus apakšdaļas apmalēs 2 pasteļtoņos atspīduma daļai un vēl dažus niecīgus tukšumiņus aizpildīt.


************************************************************************************
3. Literārais virziens («Литературное» направление) 

Izlasīta Džordža RR. Mārtina episkās sāgas "Troņu spēles" 4.grāmatas "Vārnu dzīres" otrā daļa (George R.R. Martin book "A Game of Thrones")

Sižets īsumā par izlasīto daļu:

"Ticības brāļi bruņojas, dzelzsvīri nekaunīgi dodas iekarojumos, Straujupe krīt, bet sirotāji sparīgi vajā Frejus. Vai Sersejai izdosies nomelnot vedeklu un atbrīvoties no nevēlamajiem Tīreliem? Cik kvēla ir Džeimija mīlestība pret māsu? Kāda alga par centību gaida Brīnu? Vai Citadele noticēs Sema stāstam par svešajiem un pūķiem?

Izvirtības mazāk, toties asiņu un kaņepāju virves vairāk, un visur ar miroņiem mielojas vārnas. Romānā “Vārnu dzīres” lasītāju atkal gaida viltības, sazvērestības un intrigas, kas gan, salīdzinot ar Īkstīša plāniem, ir tīrās bērnu spēles." 
Ziema noteikti grāmatā ir iekļauta sižetiskajā līnijā - 7 Karalistēm tuvojas Ziema kā gadalaiks, kas ilgst vairākus gadus (ne tā kā mums ierasts - 3 mēnešus) un Ziemmalas valdnieku Stārku vecākā meita Sansa (kas maskējas kā Petīra Beiliša "Īkstīša" ārlaulības meita Aleina)  savā pagaidu mītnē pilī - "Ligzda" tiešām piedzīvo īstu sniegu, aukstumu un nepieciešamību no akmens klints pils ar "mazo valdnieciņu" pārvietoties uz ieleju, kur pārziemošana nebūs tik barga ...


Troņu spēles turpinās... latviešu valodā jau ir iznākusi nākamā grāmata "Dejas ar pūķiem".

Bibliotēkā, manā iecienītajā. jaunās grāmatas diemžēl vēl nav. Nāksies ciesties un gaidīt ... bet tā gribas uzzināt, kā klājas gan labajiem, gan ļaunajiem Troņu spēļu spēlētājiem.

************************

Ar vecāko meitiņu Lauru mums vēl arvien ir tradīcija - katru vakaru lasīt grāmatas pirms gulētiešanas  (skolas soma salikta, televizors izslēgts, pidžamas uzvilktas, zobi iztīrīti un ieritinājušās zem segas). 
Mēs pēdējā laikā esam iecienījušas Enidas Blaitonas  (Enid Mary Blyton) grāmatas bērniem - gan bērnu detektīvi, gan dažādi piedzīvojumi. Enida Blaitona ir viena no visvairāk mīlētajām, lasītajām un tulkotajām 20. gadsimta bērnu rakstniecēm. Viņas darbi iepatikušies arī latviešu lasītājiem. Arī mūsmājās tie ir lielā cieņā.

 Grāmatas "Slepenās istabas noslēpums" – vēl viena grāmata Enidas Blaitonas Noslēpumu sērijā, kurā noslēpumu galvenie atklājēji ir Pieci Noskaidrotāji un Suns, kas savas gaitas sāka sērijas pirmajā grāmatā "Nodegušā dārza namiņa noslēpums" (šī tieši ir vienīgā grāmatiņa, kuru vēl no detektīvu sērijas neesam izlasījušas).


Šoreiz Pieci Noskaidrotāji cenšas atklāt, kas izmanto mis Smalkās veco māju. Viņiem atkal palīdz inspektors Jenkss, bet misters Mazprātiņš piedzīvo nepatīkamu pārsteigumu.

 Grāmatas "Slepenās istabas noslēpums" darbības risinās, kad nedaudz uzsnieg sniegs. Sniegā var redzēt gan mazo izmeklētāju pēdas, gan ļaundaru  nospiedumus...



Mēs ar Lauriņu silti iesakām šīs autores grāmatas iekļaut 6-8-gadnieku grāmatu sarakstā: lasās viegli, valoda nesarežģīta, sižetiskā līnija saistoša.



Pašlaik lasām E.Blaitonas grāmatu "Piedzīvojumu kalns" ....


*************************************************************************************
4. Fotografēšanas virziens («Фотографическое» направление) .

Īpaši ar savām meitiņām Lauru (7-gadnieci) un Elziņu (gandrīz 2-gadnieci) izbaudījām 21.februāri, kad mēs apmeklējām Latvijas Nacionālā Simfoniskā orķestra (LNSO) koncertcikla bērniem pēdējo - 4.koncertu Lielajā Ģildē ir īpaši radītu tēlu LeNeSoNu, kurš starp muzikālajiem priekšnesumiem ieintresēja bērnus mūzikas klausīšanā un baudīšanā. Bērniem viņš ļoti patīk. Mana mazā Elziņa no viņa ne acu nenovērsa, ja viņš bija uz skatuves.


 Pēc koncerta uzreiz mājās nebraucām, bet kārtīgi izstaigājām Rīgas Bastejkalnu - ar neatņemamu pīļu barošanu kanālmalā...


... dzelzs kumeliņa samīļošanu un fotosesiju uz tā ...


... spoguļa atklāšanu kanāla ledussegā, kas strauji pazūd ...


... un Bastejkalna iekarošanu.




Izrādās, ka Bastejkalns piedzīvojis pārvērtības un tā augšā - skatulaukumā ir notikušas varenas pārmaiņas; iegūlis jauns bruģa klājums, parādījušies soliņi dažādos līmeņos. Vienvārdsakot - mūs patīkami pārsteidz!
Bet ir arī "darvas karote"- par uzbraukšanu ar bērnu ratiem gan nav padomāts. Iepriekšējās sadrupušās uzbraukšanas paliekas uz augšējiem pakāpieniem ir novāktas un cits risinājums diemžēl (varbūt pagaidām) vietā nav sarūpēts...

Tāda mums jauka, izdevusies pastaiga jaukā dienā!

Sveicu visus ar PAVASARA tuvošanos!! 
Sāksies tas nedaudz vēlāk ... jo, pēc maniem ieskatiem, pavasaris tā īsti sākas tikai 21.martā - manā dzimšanas dienā!

2 komentāri:

  1. Martin Tronu spēlu grāmatas ir atkarību raisošas - es izlasīju visas anglu valodā un tagad nespēju sagaidīt, kad izdos nākamo grāmatu!!! Saprotu Tavu interesi!

    Uzraksta winter izsūsanai sekoju līdzi loti rūpīgi, tas izdevies skaists. Ar nepacietību gaidīšu nākamo - pavasari!!!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Adatina, man prieks par Tavām uzslavām! Nedaudz atvilkšu elpu - pabeigšu vai iesākšu vēl citus radošos darbiņus, un jau drīz sākšu cilāt adatiņu pavasarīgajā uzrakstā "SPRING". Tas būs vēl aizraujošāks process, jo pavasaris ir mans mīļākais gadalaiks, it īpaši pēc 21.marta!!!
      Grāmatas lasīt oriģinālā noteikti ir ieguvums. Bet tā kā angļu valodu tik labi nepārzinu, izlīdzos ar tulkoto versiju. Vispār jau sižets Troņu spēlēs ir padrūms, bet tomēr aizraujošs! Jādomā, kādu grāmatu izvēlētie, kur būtu jūtama pavasara klātesamība.

      Dzēst